Home Zanimljivosti Kako gajiti prelijepe hortenzije na terasi

Kako gajiti prelijepe hortenzije na terasi

306
0

Hortenzije spadaju u najlepše letnje cveće koje će instant ulepšati svaki prostor u kome se nalaze.

Ružačaste, plave ili bele, u svim nijansama od svetlijih do tamnijih, hortenzije su zaista kraljice balkona i vrtova. Ono što je najbolje jeste da se vrlo lako uzgajaju i neguju, tako da su odličan izbor i za početnike. Za njih ne treba mnogo prostora, pa se mogu uzgajati i u saksijama i na prozoru, ali da bi bile lepe i raskošne – potrebno je znati par trikova.

– Veličina saksije
Hortenzije su biljke koje brzo rastu, pa je u skaldu sa tim potrebno voditi računa o veličini saksije u kojoj se nalaze. Odmah po kupovini je presadite u veću saksiju (najbolje da bude keramička ili zemljana) u kojoj će moći da razvija koren i samim tim raste.

– Mesto držanja
Hortenzije ne vole direktno sunce, pa je za njih idealno mesto u potpunom ili polu-hladu. Zato se preporučuje njihova sadnja ili postavljanje saksije na severnoj, istočnoj ili jugoistočnoj strani, kako ne bi ni u jednom trenutku bila pod jakim podnevnim suncem koje može da joj sprži listove i cvetove.

– Zalivanje
Kako deo njihovog imena na grčkom znači voda (hydros), to vam je dovoljno da shvatite o čemu se radi – hortenzije obožavaju vodu i vlažno tlo. Tokom vrelih dana ih zalivajte dva puta dnevno – ujutru i uveče, a kada su manje topli dani, dovoljno je i jednom. Jako su otporne, pa ako se desi da zaboravite da ih zalijete i primetite suve listove – oni će se regenerisati.

Da li ste spremni za kupovinu ovog prelepog cveća?

V.R.

zenskimagazin