Home Zanimljivosti Farbanje jaja na pari: Tako laka i jeftina metoda, svima uspeva!

Farbanje jaja na pari: Tako laka i jeftina metoda, svima uspeva!

234
0

Malo je reći da će vas rezultat oduševiti

Bliži nam se najveći hrišćanski praznik, pa je krajnje vreme da pronađemo najlepšu tehniku farbanja što lepših jaja! Predlažemo vam da probate metod koji nije ni zahtevan ni skup.

U pitanju je neobičan način korišćenja standardnih boja za jaja – farbanje na pari, piše Stil!Ideju smo pronašli na portalu serpica.net, a prenosimo vam ceo postupak, korak po korak:

Jaja obariti dan ranije, ili rano ujutro, ako planirate da ih farbate predveče. Kuvati jaja 4-5 minuta, ne moraju da budu potpuno kuvana, jer će se kasnije svakako kuvati na pari. Kad su jaja dobro ohlađena, možete da počnete sa farbanjem.
Uzmite kesice sa bojom, najbolje zelenu, plavu, crvenu i ljubičastu, jer se najbolje vide i daju najlepše šare.
Jaja poprskajte sirćetom (možete i da ih umočite cela u sirće), pa poređajte u metalnu cediljku. Veću šerpu napunite vodom, toliko da vam voda ne ulazi u cediljku. Postavite cediljku u šerpu i stavite da se lagano zagreva na šporetu.

Dok se zagreva, otvorite kesice sa željenim bojama i poprskati jaja jednom po jednom bojom. Na ovaj način možete da farbate i jednobojna jaja. Vodite računa da nanesete boje dok jaja još nisu vruća, jer će prah sa bojom samo skliznuti. Takođe, ako primetite da je para potpuno osušila jaja, još malo ih isprskajte sirćetom, jer suvo jaje slabo prima boju.

Kad ste sipali sve boje, opet poprskati jaja sirćetom kako bi počela da se razliva, ali ne smete da preterujete, jer previše sirćeta može bukvalno da opere boju. Stavite poklopac i para će za 15-20 minuta učiniti svoje i razliti boju po celim jajima!

Ako su vam negde ostale grudvice od boja, i to ćete rešiti prskanjem sirćetom. Kad su se jaja našarala, skloniti sa vatre i isprati ih pod mlazom vode. Ostavite da se osuše i dobićete prelepa, šarena jaja!Ostalo vam je još da ih prebrišete vatom umočenom u ulje, kako bi dobila divan sjaj i čekate komplimente!
Da li vam se dopada?