Home Zanimljivosti Nova naredba kriznog štaba: odluka stupa na snagu odmah i svi gradjani...

Nova naredba kriznog štaba: odluka stupa na snagu odmah i svi gradjani moraju znati

3180
0

Zbog pove─çanja broja novozara┼żenih osoba na podru─Źju Kantona Sarajevo, te potvr─Ĺenog slu─Źaja zaraze novim koronavirusom jedne uposlenice Kantonalne javne ustanove ÔÇ×Gerontolo┼íki centarÔÇť, Krizni ┼ítab Ministarstva zdravstva KS za pra─çenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom nala┼że privremenu zabranu posjeta svim socijalnim ustanovama, odnosno stara─Źkim domovima, sa primjenom od danas 21. juna ove godine.

Ovu mjeru privremene zabrane Kantonalni krizni ┼ítab je donio na osnovu ta─Źke 11. Naredbe Kriznog sto┼żera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 12. juna ove godine, a prema kojoj je dozvoljeno svim kantonalnim ┼ítabovima ministarstava zdravstva uvo─Ĺenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiolo┼íke situacije u kantonu, odnosno op─çini.

U saradnji sa resornim Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, ova naredba ─çe odmah biti proslije─Ĺena svim kantonalnim socijalnim ustanovama.

Planirano je da njena primjena traje sve dok se epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ponovno ne stabilizira.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporu─Źuju uposlenicima i ┼íti─çenicima primjenu higijensko-epidemiolo┼íkih mjera koje ina─Źe provode u vanrednim okolnostima svoga rada i djelovanja.

Podsje─çaju da su neke od njih: poja─Źana higijena i dezinfekciju prostora, s naglaskom na poja─Źanu higijenu predmeta koji se dodiruju rukama, za osoblje obavezno kori┼ítenje za┼ítitne opreme na pravilan na─Źin i prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za uposlenike kod kojih se pojave simptomi respiratorne infekcije, temperature i sl. preporu─Źuje se ostanak kod ku─çe do ozdravljenja, u slu─Źaju pojave simptoma kod korisnika, iste je potrebno izolovati u posebnu, za to odre─Ĺenu prostoriju, te telefonom potra┼żiti savjet pripadaju─çeg ljekara porodi─Źne medicine ili u te┼żim slu─Źajevima Zavoda za hitnu pomo─ç, i druge.