Home Zanimljivosti Udarna vijest, možemo u eu?! Datum I spisak zemalja upravo objavljeni

Udarna vijest, možemo u eu?! Datum I spisak zemalja upravo objavljeni

2797
0

Već dva dana traju sastanci u sjedništu Evropske unije u Briselu o odluci za otvaranje granica koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula. Raspravlja se o zemljama za čije će građane granice biti otvorene, a prema izvorima Juronjuza restrikcije će biti ukinute za Bosnu i Hercegovinu.

Postoje dvije liste, jedna za one koji će biti prihvaćeni i jedna za one koji će dobiti negativan odgovor. Popis je već pokrenuo kontroverze nakon što su izvori otkrili da su SAD, zemlja koja je najteže pogođena zemlja s više od 2,4 miliona zarženih.

U četvrtak evropski zvaničnici nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulaz nakon što se otvore vanjske granice bloka, a diplomat EU rekao je Juronjuzu da zvaničnici “ne mogu postići dogovor” i da će razgovori biti nastavljeni u petak.

Juronjuz je iz diplomatskih izvora Evropske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene evropske granice i na njemu se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Nakon što se otvori međunarodna granica u EU, ulazak će biti omogućen državljanima zemalja:

Bosne i Hercegovine, Vatikana, Monaka, Crne Gore, Andore, Srbije, Ukrajine, Albanije, Turske, Kosova, Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Vijetnama, Kine, Tajlanda, Mijanmara, Mongolije, Japana, Južne Koreje, Gruzije, Butana, Libana, Indonezije, Uzbekistana, Indije, Tadžikistana, Kazahstana, Palaua, Novog Zelanda, Australije, Dominike, Bahama, Santa Lucije, Urugvaja, Jamajke, Kube, Gvajane, Paragvaja, Venecuele, Nikaragve, Kosta Rike, Kanade, Angole, Tunisa, Namibije, Ugande, Mozambika, Mauricijusa, Zambije, Ruande, Etiopije, Maroka, Alžira i Egipta.

(akta.ba)